петък, 10 април 2009 г.


Когато скърби, човек се свързва със същества, които седят по-ниско от него. Техните вибрации, техните състояния са дисхармонични и не отговарят на неговите. Тази е причината, задето в скръбта си човек чувства понижаване на състоянието си.
Едно трябва да знаете: състоянията, които човек преживява, не са индивидуални, но колективни. Чрез тях той изразява едно общо състояние. Ще кажете: Не сме ли свободни да се проявяваме независимо от другите хора? – На земята човек не може да бъде абсолютно свободен. Той е свързан с много същества в системи, и от хармонията или дисхармонията между тях зависи и неговото състояние. Пък и състоянието на тия същества зависи от неговата вътрешна и външна хармония и дисхармония...
...вие трябва да се изучавате, да знаете коя мисъл, кое чувство и кое действие в дадения момент е ваше индивидуално, и кои са чужди. Щом можете да различавате вашите мисли и състояния от чуждите, ще можете да се противопоставяте на последните, и по този начин ще се освобождавате от тях. Това значи да бъде човек господар на себе си.
Добро и свобода, стр.19,20,21, Жива реч, МОК г.5 т.3 1937

Първия Български Бутон за споделяне

Няма коментари:

Публикуване на коментар